• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • pw_czs
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • pw_czs

Za brezplačno najavo vašega dogodka nam pišite na: dogodki@robin.si

×

Obvestilo

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Za brezplačno najavo vašega dogodka nam pišite na: dogodki@robin.si

21.00, Nova Gorica, Amfiteater gradu Kromberk: komedija Istarske barufe Za Izven. Več ...
Nedelja, 25 Junij 2017,  9:00

Carlo Goldoni – Predrag Lucić

Istarske barufe

Komedija strasti in norosti, ob kateri odpove vsaka arbitraža

koprodukcija Gledališče Koper, Slovensko stalno gledališče Trst, Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula

Prevajalci Daniel Malalan, Petra B. Blašković, Patrizia Jurinčič Finžgar, Nataša Tič Ralijan

Avtorja songov Predrag Lucić, Iztok Mlakar

Režiser Vito Taufer

Igrajo: Tone - Gojmir Lešnjak – Gojc, Paškua - Marjuta Slamič, Lucijeta - Maša Grošelj, Pepi - Rok Matek, Serđo - Iztok Mlakar, Libera - Petra B. Blašković, Urša - Patrizia Jurinčič Finžgar, Keka - Nika Ivančić, Šime - Luka Cimprič, Đovanin - Kristijan Guček, Isidor - Igor Štamulak, 1. stražnik - Andrej Zalesjak, 2. stražnik - Gorazd Žilavec, Kitarist - Damir Halilić Hal.

V živahnem ribiškem mestecu na obali avsto-ogrske Istre srečamo »hrupno druščino ribičev, mornarjev in žensk, ki nimajo drugega kraja za pogovor razen ulice«. Podobno kot v Chioggi v času Goldonijeve mladosti, kjer je »kot pomočnik sodnega kanclista /.../ spoznal njihove šege, njihovo govorico, njihovo živahnost in njihovo značilno zlobo« ter po njihovi podobi spesnil Le baruffe chiozzotte (1762, v slovenskem prevodu Zdrahe / Primorske zdrahe / Zdrahe v Chioggi / Čozotske zdrahe, v hrvaškem Ribarske svađe).

Sladkorna pena, malo tobaka in talent za »dišpet« ... in že imamo tudi v adaptaciji Predraga Lucića »usoden« medsosedski prepir, ki podivja kot veter, dokler se na koncu ne upeha in izide v premirje. To pa ne traja dolgo. »Problematika ribiških zdrah oziroma baruf je seveda aktualna«, pravi režiser Vito Taufer, a jih ne želi interpretirati kot »dnevnopolitično satiro, vsekakor pa bodo metafora današnjega multietničnega in multikulturnega sveta. Prikazali bomo, kako oblast izkorišča malega človeka, na rob odrinjenega ribiča, s katerim manipulira kot s kmetom na svoji politični šahovnici.Vse tukajšnje ribarije in barufe služijo politikom, ki ta predal odprejo, ko jim pride prav.«

Ena izmed Goldonijevih najlepših in najbolj popularnih komedij, ki se je že davno udomačila na naši strani Jadrana, je s prestavitvijo iz beneške lagune v Istro spodbudila koprodukcijsko uprizoritev, ki povezuje štiri primorska profesionalna gledališča iz treh držav. Uprizoritev zgodbe o barufah, v katerih odseva zdajšnji prepirljivi čas, lahko zaradi svoje večjezične razigranosti doseže nove ravni razumevanja.

V primeru slabega vremena odpade.

 

Studio

  • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

    V ŽIVO: 05 330 28 28

    SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

  • Marketing

    05/3302833

    E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33