• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • pw_czs
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • pw_czs

Za brezplačno najavo vašega dogodka nam pišite na: dogodki@robin.si

Za brezplačno najavo vašega dogodka nam pišite na: dogodki@robin.si

18.00, Gorica, Kulturni dom: v okviru Srečanj z avtorji 2017, vroča tema Katalonija danes. Gost večera bo avtor knjige Šest dni v Kataloniji Bojan Brezigar. ODPADE ZARADI BOLEZNI!
Torek, 19 December 2017,  6:00

 

V okviru tradicionalnih srečanj z avtorji, ki jih prireja Kulturni dom v Gorici, bo tokrat osrednja in vroča team večera: Katalonija danes. Gost bo slovenski novinar in politolog Bojan Brezigar iz Trsta, avtor knjige »Šest dni v Kataloniji«. Z njim se bo ob tej priložnosti pogovarjal goriški novinar Jurij Paljk, glavni urednik tednika Novi Glas.

Bojan Brezigar se z vprašanji manjšin v Evropi ukvarja že več kot štiri desetletja. Pretežno s slovensko manjšino v Italiji, kateri pripada, ob zavesti, da je jezikovna in kulturna raznolikost eden temeljev Evrope, zapisan v njeni načelni definiciji enotnosti v raznolikosti. Ker pa je večina evropskih držav še vedno centralistična ter zanemarja kulturno in jezikovno raznolikost, imajo ljudje, ki se s temi vprašanji ukvarjajo, veliko dela. Brezigar je bil mnogo let aktiven v evropskih manjšinskih organizacijah. Sodeloval je z Evropsko komisijo, Evropskim parlamentom, Svetom Evrope in Visokim komisariatom OVSE za narodne manjšine. Obiskal je domala vse manjšine zahodnoevropskih držav, o njih poročal in aktivno participiral v pogajanjih. Za marsikateri evropski manjšinski narod je Bojan Brezigar referenčna osebnost, tudi za Katalonce, s katerimi že dolgo sodeluje.

»Šest dni v Kataloniji« je knjiga o šestih dneh, ki so zaznamovali katalonsko jesen 2017. Je kronika doživetij ljudi dobre volje, ki so prišli spremljat referendum o samoodločbi Katalonije in se znašli sredi divjanja španske policije, v zmedi, ki je v nekaj minutah obšla medije vsega sveta. To je tudi knjiga o Kataloniji, o večstoletnem prizadevanju Kataloncev za lastno državo, o hrepenenju po Evropi, ne samo zdajšnji Evropi, temveč o zibelki kulture, ki se je začela uresničevati s Karlom Velikim. Pred več kot tremi stoletji je španska nasledstvena vojna Katalonijo odtrgala od tiste Evrope, v katero se ljudje ob vsaki priložnosti želijo vrniti. Med državljansko vojno z bojnim orožjem, danes z orožjem demokracije – z glasovnicami na voliščih. Španska oblast je ta izraz demokracije zatrla s sodišči, nasiljem, pendreki. Kakšen konec bo imela ta zgodba, če ga bo sploh imela? Knjiga želi biti skromen poklon upanju, da se bodo Kataloncem uresničile sanje. Pa tudi upanju, da se bo Evropa spomnila tudi na vrednote, zaradi katerih je nastala.

Vstop prost. Za informacije: +39 0481 33288; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.; www.kulturnidom.it.

 

Studio

  • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

    V ŽIVO: 05 330 28 28

    SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

  • Marketing

    05/3302833

    E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33