• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • pw_czs
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • pw_czs

Za brezplačno najavo vašega dogodka nam pišite na: dogodki@robin.si

Za brezplačno najavo vašega dogodka nam pišite na: dogodki@robin.si

21.00, Cerkno, Star plac: Brest feat. Vesna Zornik in Orkestrada (23. Keltika 2018). Več ...
Petek, 20 Julij 2018,  9:00

V primeru dežja bo prizorišče pokrito.

Brest feat. Vesna Zornik (SLO); od popa prek bluesa do jazza in rocka

Vesna Zornik (glas)

Samo Šalamon (kitara)

Samo Pečar (el. bas)

Bojan Krhlanko (bobni)

Orkestrada (SLO); poetično-psihadeličen šanson

Rada Kikelj Drašler (glas)

Thierno Diallo (kontrabas)

Boštjan Franetič (el. kitara)

Vid Drašler (bobni, tolkala)

Rok Zalokar (klaviature)

Katja Stare (flavta)

Na dvojnem koncertu bomo gostili dve izmed zanimivejših domačih zasedb – Brest feat. Vesna Zornik ter Orkestrado –, ki ju obe krasi izvirno združevanje raznolikih slogov in močno poetično sporočilo. Zasedbo Brest feat. Vesna Zornik poleg v imenu zasedbe omenjene pevke Katalene sestavljajo sami znani obrazi. Na kitari je priznani jazzovski kitarist Samo Šalamon, ki tudi podpisuje vso glasbo, ritem sekcijo pa sestavljata basist Samo Pečar (mdr. član zasedb Bro in Siti hlapci) in bobnar Bojan Krhlanko (član zasedb Laibach, Pero Lovšin Bend, The Stroj idr.). Na lani objavljenem prvencu Nemi film se zasedba predstavlja s spretno izpeljano mešanico žanrov od popa in kantavtorstva do bluesa in rocka. Besedila za pesmi je napisala ena najvidnejših mlajših pesnic Kristina Kočan.

Zasedba Brest je svoj prvenec Nemi film objavila 21. marca 2017, torej na prvi pomladanski dan in svetovni dan poezije. Na albumu so muzicirali številni gostje – Boštjan Gombač (klarinet in trobenta), Daniel Marinič (harmonika), Samo Pečar (bas), Andrej Hrvatin (tolkala), Miloš Bogataj (lapsteel kitara) in Špela Huzjak (violina) –, kar je dodatno popestrilo žanrsko raznolikost, značilno za zasedbo. Poleg omenjenih zvrsti najdemo na albumu v skrbno aranžiranih pesmih tudi funk, americano in bossa novo. »Besedila so živa, nagajiva, duhovita, sanjava, včasih trpka, nikoli patetična,« je o poetičnem delu ustvarjanja benda Brest oziroma poeziji Kristine Kočan povedal Jure Longyka, poleg hvalospevov domačih medijev pa gre izpostaviti še recenzijo iz spletne bosanske revije Barikada, kjer so zapisali, da so člani zasedbe »s prepletom vrhunske lirike in inštrumentalne izvedbe ustvarili umetniško delo na svetovni ravni!«

Zasedba Orkestrada je nastala leta 2010 na pobudo pesnice in vsestranske ustvarjalke Rade Kikelj Drašler, ki je v izkušenih glasbenikih, znanih iz drugih zasedb, našla pravo oporo za svoja poetična besedila. Leto po nastanku je izšel prvenec Spusti (ZARŠ), dve leti zatem pa je zasedba prejela 1. nagrado na festivalu Slovenskega šansona. Pesmi Rade Kikelj Drašler (leta 2015 objavljene tudi v knjigi Košček sanj) se dotikajo tako ljubezensko-izpovednih kot tudi melanholično-hrepenečih in družbeno-kritičnih tem. Orkestrada je letos objavila drugi album Utrip (Celinka) z novim odmerkom občutene poezije, odete v razkošno aranžirano glasbo, ki si suvereno sposoja od raznovrstnih zvrsti, od bluesa in šansona do jazza in psihadelije.

Zgodba o Orkestradi se je začela z naključnim srečanjem pevke Rade Kikelj Drašler in kontrabasista Thierna Dialla, ki je igral na ulici. Spontano se mu je pridružila in ga povabila k nadaljnjemu sodelovanju. Počasi so se prihajali drugi člani in nastala je Orkestrada. Pevka je že prej pisala pesmi in je verjela, da lahko svoje pesmi poje, vendar ne več tako sama, kot je to počela dolga leta na raznih pesniških večerih, temveč z glasbeniki, ki znajo uglasbiti besedila in razumeti pojem igrane poezije. Svoje pesmi interpretira na občuten, doživet način, v njih pa se dotika raznolikih tem in občutij, saj poje o ljubezni, medsebojnih odnosih, življenju, abstraktnih čutnih rečeh … »Besedila Rade Kikelj Drašler so sugestivna, polna slik in vonjav in, nenavadno, zapisana v bolj ali manj prostem verzu,« je zapisal kantavtor Andrej Černelč.

 

Studio

  • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

    V ŽIVO: 05 330 28 28

    SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

  • Marketing

    05/3302833

    E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33