• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Nahajate se:Home Lokalno Lokalno - Radio Robin

Več kot desetletje nedokončana zgodba o urejanju Ronketa, nedaleč od središča Nove Gorice, naj bi le dobila epilog. Potem ko so po septembrskem pretepu in novembrski eksploziji v nekdanjem Idealu znova postali glasnejši pozivi po ureditvi te lokacije, je župan Klemen Miklavič povedal:

Kakšne spremembe so predvidene na akropoli mesta, kot je ta dvignjeni del poimenoval Miklavič?
Gradnja naj bi se najprej začela oz. nadaljevala na mestu zapuščene gradbene jame, kjer je dela pred več kot desetletjem prekinila inšpekcija, potem ko so na noge skočili okoliški prebivalci. Kot še napoveduje župan, bo to območje dobilo tudi potrebna parkirna mesta, ki si jih prav stanovalci še kako želijo. Od teh sedaj Miklavič pričakuje konstruktiven pristop, da bo lahko občina začete postopke tudi speljala. Kako medtem napreduje urejanje bližnje Vodovodne poti.

V Domu upokojencev Nova Gorica so se nekoliko pomirili, potem ko so prejeli rezultate včeraj odvzetih brisov pri 92 zaposlenih v obeh enotah, med katerimi se jih je 13 izkazalo za pozitivne, je povedala vodja zdravstvene nege in oskrbe Nataša Slejko.

Kljub temu še vedno koristijo kadrovsko pomoč iz koprskega, vipavskega in sežanskega doma upokojencev ter nekaterih sodelavk iz Centra za pomoč na domu.
Skupno se je doslej okužila približno četrtina od 200 zaposlenih v novogoriškem in podsabotinskem domu, vključno s tehničnim osebjem, ne le zdravstveni delavci. Tretjina pozitivnih stanovalcev pa je bolezen prebolela brez vsakršnega znaka okužbe, dodaja Slejkova.
Svojci lahko še naprej pošiljajo pakete, v nedeljo pa so ponovno omogočili stike v varni sobi s stanovalci, ki praznujejo rojstni dan ali da se od svojih bližnjih - ob vsej potrebni zaščiti - poslovijo, če se jim zdravstveno stanje poslabša.

V Biljah naj bi že konec leta stal nov skladiščni šotor za potrebe shranjevanja opreme za civilno zaščito, prostor pa bo lahko uporabljal tudi novoustanovljeni režijski obrat, ki bo predvidoma zaživel z novim letom.

Kot ugotavljajo na Centru za socialno delo Severna Primorske skupaj z nevladnimi organizacijami v regiji, je vse več starejših občanov, ki se počutijo osamljeni, pri šolanju na daljavo računalniška tehnologija marsikdaj ne deluje, kot bi morala, večkrat pa se pojavi tudi potreba po pomoči pri učenju. Zato v društvu PO-MOČ in Fundaciji BiT Planota pozivajo prostovoljce, ki bi pomagali predvsem pri teh težavah oziroma stiskah. Zaželeni so prostovoljci iz celotne regije, ki jih bodo nato usmerjali s pomočjo lokalnih organizacij. Prijave zbirajo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pa na 080 16 12.

 

Kandidatura Nove Gorice za EPK 2025 je dosegla še eno prelomnico. Po skoraj 10 mesecih priprav so ministrstvu za kulturo včeraj predali drugo programsko knjigo, t.i. BidBook, ki tokrat obsega sto strani. Vsebinsko je večinoma enaka prvi. S čim so jo obogatili oziroma nadgradili, je povedala vodja kandidature Neda Rusjan Bric:

Eden od pogojev zadeva tudi finančni vidik, ki je sedaj prav tako izpolnjen.
Poleg tega so okrepili programsko shemo, tako da so se posvetili še dodatno projektom po celotni regiji, ne le v obeh Goricah.
Podporne občine pa na italijanski strani segajo vse do Ogleja in Čedada, dodaja Rusjan Bričeva, ki s sodelavci že nadaljuje intenzivne priprave na odločilno decembrsko dogajanje, ko se bodo virtualno predstavili komisiji, sestavljeni iz predstavnikov desetih evropskih držav.
18. decembra pa bo razglašeno, katera kandidatka bo nosilka naziva EPK za leto 2025.

Letošnji teden Karitas poteka nekoliko drugače kot sicer, tako da nocojšnji jubilejni 30. dobrodelni koncert Klic dobrote prvič ne bo izveden v Celju, ampak v neposrednem prenosu iz studia nacionalne TV. Zbrana pomoč bo še kako dobrodošla, saj tudi na Goriškem opažajo vse več prosilcev. Razmere se še zaostrujejo, ugotavlja voditeljica Goriške območne karitas Renata Vončina:

Skladišče v Novi Gorici je odprto ob ponedeljkih in četrtkih, za nujne primere pa so vedno dosegljivi na telefon 041 655 689.
Izpad beležijo tudi zaradi odpadle prireditve Goriška dlan, a so nekateri posamezniki kljub temu donirali.
Prizadevajo si, da bi bilo skladišče vseeno čim bolje založeno, razne artikle zbirajo tudi v označenih košarah po nekaterih trgovinah. Kurilna sezona pa stroške gospodinjstev še povečuje.
Ne le med današnjim koncertom, ampak še ves december bo Slovenska karitas zbirala pomoč za družine v stiski.

Po podatkih NIJZ je bilo na Goriškem včeraj na novo potrjenih 35 novih primerov, največ v občini Idrija 8, sledi Nova Gorica 7, po 6 novih primerov pa imata občini Vipava in Cerkno.

Novogoriškim policistom je pred kratkim med nadzorom po Novi Gorici padel v oči moški, ki je v zabojnik za komunalne odpadke v bližini poslovnega objekta odvrgel večjo plastično vrečo. Iz nje je bil zaznati močan vonj prepovedani drogi - konoplji.

Sosednja Gorica bo spomladi 2021 gostila prestižno kolesarko dirko Giro d Italia, ena od etap pa bo najverjetneje potekala tudi skozi Novo Gorico.

 

Na Ajdovskem bodo mladi iskali rešitve na področju podnebnih sprememb na prvem virtualnem podnebnem hackatonu.

Na Cerju se ta teden nadaljuje pogozdovanje požarišča, čeprav ne v obliki vseslovenske akcije sajenja, kot se je to zgodilo natanko leto dni nazaj, saj so jo morali zaradi epidemije že dvakrat prestaviti. Občina Miren-Kostanjevica in zavod za turizem sta se tako odločila, da vseeno nadaljujeta s sajenjem, a tokrat brez prostovoljcev. Anja Sedevčič, svetovalka za turizem in kulturo:

Kjer smo tudi Robinovci lani pustili svoj pečat. Sedaj pa so na delu strokovnjaki. Vodja sežanske enote Zavoda za gozdove Boštjan Košiček:
Kampanja Drevo za Cerje se tako nadaljuje in organizatorji upajo, da bodo lahko skupno akcijo sajenja s prostovoljci izvedli spomladi. Sedevčičeva dodaja:
Kjer jih sicer čaka še menjava nekaj odmrlih dreves v Drevoredu hvaležnosti in zaščita debel z mrežo pred divjadjo. Sedaj, ko je iz drevoreda odstranjeno kamenje, skupaj s Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani snujejo projekt izgradnje suhih zidov, ki bodo območje ščitili pred novimi požari, hkrati pa bodo študenti na tem mestu spoznavali elemente suhozidne gradnje, ki je od lani umeščena na Unesco seznam nesnovne dediščine človeštva.

Po podatkih covid-19 sledilnika so včeraj po 5596 opravljenih testih potrdili 1302 nova primera okužbe, pozitivnih je bilo dobrih 23 odstotkov testiranih, je pa včeraj 59 ljudi, največ doslej v enem dnevu.

Stran 1 od 296

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33