• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Na Ljudski univerzi Ajdovščina se veselijo jubilejnega priznanja župana Tadeja Beočanina, ki jim ga je danes izročil za 20 let delovanja programa PUM-O, Projektno učenje mlajših odraslih.

Vanj se vključujejo mladi med 15 in 26. letom, ki iščejo zaposlitev, potrebujejo učno pomoč in imajo status brezposelne osebe ali iskalca prve zaposlitve. Direktorica LU Ajdovščina Eva Mermolja je ob 20-letnici povedala.
Kljub temu, da želijo šole zadržati mlade v šolskem sistemu, ostaja določen delež mladih, ki se pri tem sooča z različnimi težavami in potrebuje vključitev v PUM-O.
Vodja mentorske skupine Maja Lemut je ob prejemu priznanja dodala.
Zaradi epidemije so bili primorani delovanje iz Hiše mladih, kjer sicer delujejo, prenesti v virtualni svet.

Znameniti baročni park pred Lanthierijevim dvorcem v Vipavi je zaživel v novi podobi. V središče ostaja kamnita fontana, medtem ko so v okolici na novo urejene pohodne poti, park pa je dobil tudi novo razsvetljavo.

Kulturno-tehnično-turistično društvo Baška dediščina danes pričenja tridnevni festival Odmevi dediščine, ki ga v različnih oblikah prireja že od ustanovitve pred 15. leti, tokrat pa so ga bili prvič primorani umestiti v spletno okolje, a predsednica Alenka Zgaga je predstavila tudi konkretne rezultate v lokalnem okolju.

Kot tretje pa vzpostavljajo nov razstavni prostor v Podbrdu.
Za ta prostor zbirajo predloge, kako bi ga poimenovali, nadeti pa mu želijo narečno ime.
V društvu, ki ima od letos tudi kulturno sekcijo, so za spremljanje festivala Odmevi dediščine odprli poseben FB-profil, sicer pa bodo ob podpori tolminske občine še naprej skrbeli za promocijo in ohranjanje identite Baške grape, ob obletnici poudarja njegova predsednica Alenka Zgaga.

Mladinski svet Slovenije je včeraj pod častnim pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja razglasil letošnje Naj prostovoljce. Na natečaj je prispelo 177 prijav. Posebno priznanje za projekt je prejelo Športno društvo Šentviška gora za festival Gora rocka 2019.

In veliko je tudi denarja, ki so ga doslej zbrali in razdelili za različne namene in organizacije. Samo lani se je steklo 27.000 evrov.
Da brez prostovoljcev tudi festivala, ki je lani v vasi s 100 prebivalci gostil 12.000 obiskovalcev, ne bi bi bilo, še poudarja vodja odnosov z javnostmi Nicolas Vanek:
Letos ga zaradi razmer niso mogli izpeljati v živo, a Gora Rocka se še naprej trese.
„Z nagrajenim festivalom so pokazali, da se mladi lahko zabavajo in hkrati naredijo nekaj dobrega za družbo,“ so še zapisali v Mladinskem svetu.

Ko bodo razmere znova dovoljevale, bodo na Ajdovskem nogometaši lahko trenirali pod veliko boljšimi pogoji kot doslej. Dotrajano površino igrišča v športnem centru na Policah je po 14 letih zamenjala nova umetna trava, v teh dneh potekajo še zaključna dela.

Odziv po pomoči je bil izjemen, pravijo v šempetrski bolnišnici, kjer zaostrene zdravstvene razmere predstavljajo za tako za vodstvo kot za zaposlene, velik izziv.

Na Cerju se ta teden nadaljuje pogozdovanje požarišča, čeprav ne v obliki vseslovenske akcije sajenja, kot se je to zgodilo natanko leto dni nazaj, saj so jo morali zaradi epidemije že dvakrat prestaviti. Občina Miren-Kostanjevica in zavod za turizem sta se tako odločila, da vseeno nadaljujeta s sajenjem, a tokrat brez prostovoljcev. Anja Sedevčič, svetovalka za turizem in kulturo:

Kjer smo tudi Robinovci lani pustili svoj pečat. Sedaj pa so na delu strokovnjaki. Vodja sežanske enote Zavoda za gozdove Boštjan Košiček:
Kampanja Drevo za Cerje se tako nadaljuje in organizatorji upajo, da bodo lahko skupno akcijo sajenja s prostovoljci izvedli spomladi. Sedevčičeva dodaja:
Kjer jih sicer čaka še menjava nekaj odmrlih dreves v Drevoredu hvaležnosti in zaščita debel z mrežo pred divjadjo. Sedaj, ko je iz drevoreda odstranjeno kamenje, skupaj s Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani snujejo projekt izgradnje suhih zidov, ki bodo območje ščitili pred novimi požari, hkrati pa bodo študenti na tem mestu spoznavali elemente suhozidne gradnje, ki je od lani umeščena na Unesco seznam nesnovne dediščine človeštva.

V Sloveniji je približno 10.000 slepih in slabovidnih oseb, zaposlenih pa jih je le približno 6 odstotkov. Da bi jim pomagali uresničiti njihove podjetniške ambicije in povečali možnost (samo)zaposlitve, sta Primorski tehnološki park in Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica uspešno združila inovativnost in znanje v projektu »Slepota ni ovira za podjetništvo«. Ta se je spomladi kot nacionalni zmagovalec uvrstil na evropsko tekmovanju za spodbujanje podjetništva in med projekti iz devetih držav včeraj v Berlinu prejel posebno nagrado.

Stran 1 od 75

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33