• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Onesnaženje v Soči: iztekla je manjša količina olja iz lovilca olj, pravijo v anhovskem podjetju

Od Objavljeno Julij 30, 2020

Danes dopoldne, okoli 10. ur je prišlo do onesnaženja reke Soče v Rodežu, tik pod anhovskim Salonitom, po prvih informacijah gre za manjše izlitje iz olja v dolžini 200 metrov. Zajetje Mrzlek ni ogroženo.

Potem je krajane Anhovega prejšnji teden neprijetno presentila smrdljiva, spenjena voda, ki je v petek pritekla iz pipe, danes poročamo o prepovedi kopanja v reki Soči na območju od Rodeža do Plavi. A kot smo preverili, ne gre za povezana dogodka. Do današnjega onesnaženja reke Soče je prišlo tik pod anhovskim Salonit, po prvih informacijah gre za sicer za manjše izlitje - okoli 50 litrov - olja iz lovilca olj v dolžini 200 metrov. Zajetje Mrzlek pa sicer ni ogroženo.

Občinska civilna zaščita je takoj odredila strogo prepoved kopanja, ki velja do preklica, je povedal poveljnik Igor Komac

Zakaj je do onesnaženja prišlo, še ni znano. Na kraju so že dopoldne posredovali novogoriški gasilci. Vodja intervencije, Andrej Rogelja, je pojasnil, da je do onesnaženja je prišlo tik pod podjetjem Salonit Anhovo, v Rodežu. Namestili so dve prepreki, pivnike, ki preprečujejo, da bi se onesnaženje širilo po strugi reke naprej

Čez dan bodo prostovoljni gasilci in Anhovega izvajali nadzor nad mavrico na gladini, po potrebi bodo tudi menjali pivnike. Je sicer kopanje dolvodno od onesnaženja varno?

Iz podjetja Salonit Anhovo so nam pravkar pisno odgovorili glede današanjega onesnaženja na reki Soči. Dogodek v ničemer ne vpliva na pripravo pitne vode pojasnjujejo, zakaj je prišlo do izteka, pa ni čisto jasno. Kot so sporočili, so danes, okrog 10.ih na reki Soči opazili manjši oljni madež, zato so takoj sprožili vse aktivnosti za zaščito vodotoka in druge ukrepe za ugotavljanje vzrokov. "Ocenjeno je bilo, da je v reko Sočo iztekla manjša količina olja iz lovilca olj. Takoj smo aktivirali naše Prostovoljno industrijsko gasilsko društvo in obvestili Regijski center za obveščanje, o dogodku smo obvestili okoljskega in zdravstvenega inšpektorja ter Občino Kanal ob Soči." Prostovoljni gasilci so takoj namestili absorpcijske filtre, stekli so tudi drugi preventivni ukrepi na terenu in v procesu. Regijski center je aktiviral poklicne gasilce iz Nove Gorice, ki so postavili zaščitno bariero na reki Soči. "Ocenjeno je bilo, da je šlo za dogodek manjšega obsega, količina razlitega je olja je bila minimalna, ukrepanje je bilo hitro in učinkovito. Ob intervenciji je znano, da dogodek ni v ničemer imel vpliva na pripravo pitne vode," še sporočajo iz anhovskega podjetja. Za dodatna pojasnila smo se obrnili tudi na pristojni inšpekciji, na njihov odgovor še čakamo.

 

 

 

Prebrano 373 krat

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33