• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Rak je najpogostejši vzrok obolevanja in smrti v svetu in pri nas. Rojeni danes bodo do svojega 75. leta starosti zboleli vsak drugi moški in vsaka tretja ženska, smo lahko v četrtek slišali na simpoziju o limfomu v Vili Vipolže. Vsako leto v Sloveniji za rakom zboli 12 tisoč ljudi, umre pa nekaj več kot 6 tisoč, torej več kot je občanov občine Brda. Zdravstvo je na področju rakavih obolenj v zadnjih letih zelo napredovalo. Predstavitvi nekaterih novosti  smo lahko prisluhnili tudi na Briških izzivih. Letošnje srečanje je v ospredje postavilo potrebe bolnika.

je pojasnila primarij Nataša Fikfak. Pri katerih opozorilnih znakih lahko posumimo na limfom?

Sicer pa predstojnik novogoriške enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje in predsednik društva ko-RAK.si Marko Vudrag izpostavlja, da se stanje na Goriškem izboljšuje. Rakava obolenja najpogosteje prizadenejo starejše ljudi. Na Goriškem je odstotek obolelih, kljub pretežno starejši populaciji, med boljšimi v Sloveniji.

Vsake 3 sekundo nekdo zboli za demenco, samo v Sloveniji je treutno že preko 33.000 oblelelih. To so zgolj nekateri podatki o demenci, tej hudi bolezni, ozaveščanje o njej poteka cel mesec september. Prav danes, ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni pa so se tudi v tudi v Novi Gorici pridružili akciji, ki poteka danes po številnih krajih po Slovenji in sicer Sprehodimo se skupaj - za spomin, ki sta ga priredila DUNG in Društvo GO Spominčica. Predsednica Sonja Valič o številu obolelih na severnem Primorskem:

Saj lahko prav zgodnja pomoč bistveno vpliva na potek bolezni. Tudi v DUNG opažajo, da je obolelih z demenco vse več, čakalna vrsta za varovana stanovanja pa je izredno dolga. Rešitev so dnevni centri, meni Tina Gregor iz DUNG:
Tanja Peloz, sodelavka novogoriškega Doma upokojnecev za skupnostni program dodaja, da se s programom dnevnega centra približujejo uporabnikom:
Zaenkrat sta vzpostavljena dva dnevna centra, v Hiši dobre volje v Mirnu in v novogroiškem Domu upokojnecev, kmalu pa se bodo pridružili še novi. 15, oktobra svoja vrata odpira Dnevni center v Desklah, pogovori pa tečejo tudi z občino Renče-Vogrsko in Kobarid.

Novogoriški mestni svetniki so včeraj odobrili nakup še dodatnega odstotka delnic družbe Komunala Nova Gorica, ki jih je ponudila celjska družba Bass. S tem Mestna občina Nova Gorica viša svoj deležv Komunali na 30 odstotkov delnic te družbe, skupno pa ima 5 goriških občin preko 50 odstotkov v glasovalnih pravicah. Večina svetnikov je nakup podprla, Ana Jug, Goriška.si:

Proti so glasovali v SD; kjer menijo:
Je pa obenem dan pred sejo Salonit Anhovo, ki je sicer največji zasebni lastnik Komunale podal ponudbo za prodajo svojih delnic:
je povedal novogoriški župan Matej Arčon. Gre sicer za ponudbo v višini 1.700.000 evrov, ki velja do preklica oziroma do 17. oktobra. Naslednja seja mestnega sveta, zadnja v tem sklicu, je predvidena le dan kasneje.

Medtem ko se je waldorfska šola iz Bukovice preselila v večje prostore v Ajdovščino, pa šola po programu montessori še naprej ostaja v Biljah. Rešitev za prostorsko stisko vidijo v stavbi nekdanje trgovine v Vrtojbi, ki jo je občina letos odkupila. Pobudo zavoda Antonina so v začetku poletja podprli občinski svetniki, a je bilo še nekaj vprašanj glede ustreznosti prostorov in razmerja z občino. Ali je selitev še v igri, smo vprašali župana Milana Turka.

Doreči bo treba tudi odnos med občino in uporabnikom oz. morebitnim novim lastnikom stavbe, ki je že več let prazna in v kateri je tudi zaklonišče.
Novi zakon namreč po Turkovih besedah določa, da se sme občinske prostore oddajati v najem za nedoločen čas, kar je lahko tvegano, saj je odpovedni rok eno leto, ali pa v petletni najem, kar pa je v primeru večjih vlaganj občutno prekratka doba.
(Foto: HIša otrok Antonina)

Ob mednarodnem dnevu miru se bodo tudi letos zbrali na Cerju, kjer pa bo slovesno že nocoj, kot je napovedala v.d. direktorice zavoda Turizem Miren-Kostanjevica Ariana Besednjak Suhadolnik

S tem dopolnjujejo ponudbo v pomniku braniteljem slovenske zemlje, kjer se bodo jutri zbrali mladi. Koga gostijo?
Družili se bodo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Pahorja, nagovoril pa jih bo nacionalni koordinator Unesco šol Jože Bogataj. Vrhunec tridnevnega dogajanje bo sobotno srečanje ob dnevu miru, ki bo ob letošnji stoletnici konca prve svetovne vojne še posebej svečano. Na Cerje prihaja tudi predsednik vade Marjan Šarec.

Nekoč cvetočo lesno industrijo na severnem Primorskem želijo vsaj delno obuditi, saj vidijo v lesu velik slabo izkoriščen potencial, zato so na RRA začeli ustanavljati konzorcij za lesarstvo, ki danes popoldne v Goriški knjižnici Franceta Bevka pripravlja posvet o sodobnih vidikih predelave in uporabe lesa kot strateške dobrine Slovenije. Direktor RRA Črtomir Špacapan o vlogi regijskega konzorcija, ki je po njegovem večplastna:

Pred simpozijem so v Solkanu odprli na ogled mizarsko delavnico, v rotundi SNG pa bodo prvič v Novi Gorici postavili na ogled razstavo Čar lesa, ki so ji za to priložnost dodali nekatere izdelke iz lokalnega okolja, kot je povedala članica konzorcija Darinka Kozinc:
Organizatorji želijo s tem na Goriškem pritegniti več pozornosti k lesarstvu, saj situacija po oceni vodje projekta Čar lesa Nedeljka Gregoriča ni spodbudna:

Družbo Hit so pretekli konec tedna obiskali vodilni managerji večjih kitajskih turističnih agencij. Kot poudarjajo v Hitu, so kitajski turisti spremenili trend potovanj v Evropi. Pred leti so se odločali predvsem za obisk evropskih prestolnic, v zadnjem času pa pozornost namenjajo manjšim, varnim in zanimivim evropskim državam, med katere se uvršča tudi Slovenija. Prav spodbujanje turističnih povezovanj manj znanih destinacij ter izboljšanje potovalnih in turističnih izkušenj predstavljata nekatere skupne cilje leta turizma Evropa–Kitajska.  

Kitajsko pa Slovenija ne zanima zgolj kot turistična destinacija, temveč tudi kot gospodarski partner. Včeraj sta Občina Brda in kitajsko okrožje Shenzhen podpisala bilateralni sporazum o sodelovanju na področju turizma, gospodarstva in vinarstva. Kot pojasnjuje župan Franc Mužič, so pobudo za srečanje in podpis sporazuma dali Kitajci:

Kaj si od sporazuma obetajo vinarji?
V okrožju Shenzhen, v katerem živi 18 milijonov prebivalcev, je gospodarstvo usmerjeno v visoko tehnologijo, predvsem visoko modo. Med drugim načrtujejo gradnjo vinskega parka. Direktorica briškega zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Tina Novak Samec:
Kitajska delegacija je že napovedala, da bo dogovor sklenila z vsaj dvema briškima vinarjema.

Ajdovski Mlinotest ob letošnjem praznovanju 60-letnice proizvodnje testenin odpira pomembno pridobitev. V četrtek bodo slovesno predstavili nov obrat za proizvodnjo polnjenih testenin in njokov. Gre za popolno novost na slovenskem trgu, saj lahko testenine odslej izdelujejo brez toplotne obdelave. Gre za eno najpomembnejših naložb v Mlinotestu v zadnjem obdobju, je poudaril predsednik uprave Danilo Kobal.

Novi postopki pri proizvodnji, ki je sicer že v teku, jim bodo omogočili tudi daljši čas uporabe, s čimer se jim odpira pot na najbolj oddaljena tržišča. Kobal pojasnjuje:
Mlinotest je letos tudi na račun novega obrata zaposlil 30 dodatnih delavcev, tako da jih je trenutno v celotni skupini 650. Glede na to, da ajdovski proizvajalec testenin letos beleži kar 10-odstotno rast prodaje, pričakujejo do konca leta še dodatno zaposlovanje.

Stran 1 od 112

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33