• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Pri prodaji dobrih 20.000 kvadratnih metrov občinskega zemljišča v vasi Brje pri Komnu, je prišlo do napak. Tako je ugotovil Nadzorni odbor v komenski občini, ki je na pobudo svetnika Stojana Kosmine preučil postopek prodaje kmetijskega zemljišča. Predlog nadzornega odbora, da se vse aktivnosti v zvezi s prodajo ustavijo, je na zadnji seji potrdil tudi občinski svet, ki se je s tem seznanil. Napaka je bila predvsem ta, da občina Komen ni pridobila mnenja vaškega odbora vasi Brje pri Komnu, je povedal podžupan Valter Ščuka, ki začasno opravlja funkcijo župana:

Sedaj bodo najprej pridobili mnenje vaške skupnosti, izključena pa ni niti ponovna cenitev, sedanja cena znaša 6.600 evrov za dobrih 20.000 kvadratnih metrov zemljišča.
Sicer pa so na seji komenski svetniki potrdili potrdili še en mandat direktorici javnega zavoda zdravstveni dom Sežana, Ljubislavi Škibin, ki ji je mandat potekel 15. julija, in ki se je tudi kot edina kandidatka potegovala za ta položaj.

Z današnjim dnem se je začel odkup breskev iz Vipavske doline. Odkupna cena je enaka lanski, izhodiščna je 22 centov za kilogram, za breskev, ki bo prodana za izdelke blagovne znamke Vipavska breskev, pa bo cena 28 centov na kilogram. Prve so na vrsti breskve sorte redhaven, ki so dozorele nekoliko prej kot prejšnja leta, je povedal predsednik Kmetijske zadruge Vipava Aleš Kosovel.

Fructal je podpisal pogodbe za odkup breskev z okoli 60 pridelovalci. Količine breskev naj bi se gibale nekje med 250 in 300 tonami:
Plačilo za oddane breskve bodo pridelovalci dobili v enkratnem znesku septembra letos. Poračun za breskve, ki bodo predelane in prodane pod blagovno znamko vipavska breskev, bo naslednje leto julija. Pridelovalci z dogovorjeno ceno niso najbolj zadovoljni, je povedal sadjar Radovan Štor, ki je med prvimi pripeljal breskve v Fructal.
In kaj načrtuje v prihodnje?
Sadjarji sicer pridelujejo večje količine breskev za prodajo na trgu, takih je kar dve tretjini vseh pridelanih breskev.

 

Študenti so v teh dneh bolj brezskrbni, v novogoriški univerzi pa snujejo nove načrte. Urediti želijo atrij Lanthirijevega dvorca v Vipavi, a Univerza kot najemnica potrebuje privolitev vipavskega občinskega sveta. Kaj bi radi naredili, je razkril rektor Danilo Zavrtanik:

In kako bi univerza izvedla investicijo, če bi dobila soglasje občine?
Vendar bo treba s predstavitvijo projekta počakati do naslednje, predvidoma jesenske seje občinskega sveta. Lahko pa se celo zgodi, da bodo o projektu univerze odločali že novi občinski svetniki po lokalnih volitvah.

Občina Komen je tudi letos objavila javni razpis za pomoč v kmetijstvu, za katerega je iz proračina namenila skupno 25.000 evrov. Podžupan Valter Ščuka, ki začasno opravlja funkcijo župana, je pojasnil:

Razpis vsako leto nekoliko spremenijo, največji del je letos namenjen za posodabljanje kmetijskih gospodarstvo:
Prijavitelji imajo čas vse do petka, 27. julija.

Zveri je na našem območju preveč in povzročajo preveč škode, s tem sklepom se je zaključil posvet v Ajdovščini, ki je je potekal prejšnji teden glede vse večje škode, ki jo v kmetijstvu povzročajo divje živali, še posebej velike zveri. Težave z volkovi so najbolj pereče jesni, ko se mladiči učijo lova, skrbi pa tudi vse večja populacija medvedov:

je povedala Marta Koruza, vodja izpostave Kmetijsko svetovalne službe Ajdovščina, ob tem so na posvetu izpostavili tudi vidik turizma, saj ravno na območje, kjer se zadržujejo zveri prihaja vse večje število turistov, ki jih je pritegnila omemba Vipavske doline v Lonley Planetu. Težava je tudi v tem, da nimajo sogovornika:
Posveta, ki ga je pripravila občina, so se udeležili tudi predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije, lovskih družin in kmetov.

Ni sinočnjo sejo občinskega sveta Vipava je prišlo le osem od šestnajstih svetnikov, zato je bil nesklepčen in so morali sejo odpovedati. Župan Ivan Princes

Na dnevnem redu je bilo nekaj pomembnih predlogov sklepov, med drugim investicija v prepotrebno obnovo kuhinje v stavbi osnovne šole.

Investicijo v prenovo šolske kuhinje sicer vodi sama osnovna šola, zaključena bo do 25. avgusta, tako da bodo ob začetku novega šolskega leta imeli šolarji zagotovljeno prehrano. Vipavska občina pa mora poskrbeti za plačilo prenove.

O investiciji naj bi razpravljali in sklepali v okviru rebalansa proračuna, ki tako vsaj do jeseni ne bo sprejet. Glede na to, da se sredstva le prerazporejajo, po Princesovih besedah naložbe kljub nesklepčni in odpadli seji niso v nevarnosti, da jih ne bi izvedli.

Čeprav so študentje na počitnicah, morajo prav čez poletje poskrbeti za nastanitev v prihodnjem akademskem letu, ko jim sobe ponuja tudi Univerza v Novi Gorici. V ta namen je objavila razpis za sprejem v sobe dvorca Lanthieri v Vipavi, kar bo posebej dobrodošlo za tiste, ki v Vipavi tudi študirajo in jim bo tako prihranjena vožnja iz drugih študentskih domov oz. običajno dražje bivanje pri zasebnikih. Kako je z razpoložljivimi kapacitetami, je pojasnila Renata Kop iz študentske pisarne novogoriške univerze:

Stanovalci imajo možnost souporabe kuhinje. Kdo pa se bo lahko vselil v novo opremljene sobe?

 

Kako uporabiti motivacijo otroka z motnjami avtističnega spektra in mu tako pomagati, da se izogne izključenosti iz družbe, na tem temelji terapevtska metoda, imenovana Early start Denver Model, ki jo bodo pilotno v Sloveniji izvajali v Novi Gorici, v Srčni hiši na Tumovi. Tam bo delovala ekipa psihologa, logopeda in specialnega pedagoga. Čezmejne aktivnosti se bodo začele jeseni, je povedala Gabrijela Kodre, koordinatorka projekta s šempetrske bolnišnice.

Ključno pri obravnavi je namreč zgodnje odkritje te motnje:

Število avtističnih otrok se povečuje, skupno je že 1 odstotek v Sloveniji obolel za to motnjo. Čezmejne pilotne aktivnosti za avtizem se izvajajo v okviru projekta Salute-Zdravstvo, ki je financiran iz programa Interreg Slovenija Italija.

je povedala Tea Podobnik, iz urada za upravljanje projektov EZTS GO, ki je edini upravičenec projekta. Partnerji so še Psihiatrična bolnišnica Idrija, Azzienda per l'assistenza sanitaria n.2 Bassa Friulana-Isontina, šempetrska bolnišnica in novogoriški Zdravstveni dom.

 

Stran 1 od 100

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33