• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Z včeraj odkriti primeri koronavirusa smo v Goriški regiji presegli sto okužb povprečno na dan v zadnjih sedmih dneh, saj gre prišteti 128 novih. 20 so jih potrdili na Tolminskem, 24 na Ajdovskem in 27 v mestni občini Nova Gorica, po sedem novih primerov so zabeležili v občinah Miren-Kostanjevica, Brda in Kanal ob Soči, po pet pa v Kobaridu, občini Renče-Vogrsko in Vipava, kjer sicer v Centru starejših Pristan nimajo več posamičnih aktivnih okužb in so ukinili rdečo in sivo cono znotraj doma.

Včeraj popoldan je cestni službi na Bovškem uspelo prebiti še en plaz, predzadnji od šestih, in sicer pri Mlinarici, proti izviru reke Soče. Danes pa jih čaka še plaz na lokalni cesti od Soče do Vrsnika in zaselka Na skali, kjer je ducat domačinov še vedno odrezanih od sveta.

Na Bovškem so se odločili pomagati upokojenemu gozdarju iz Trente, ki je v požaru pred dobrim tednom izgubil hišo. Akcijo zbiranja prostovoljnih prispevkov vodi Bruno Komac, direktor Zadruge Soča-Trenta, kjer je bil lastnik uničene domačije zaposlen.

Kot smo poročali, se je najverjetneje vnelo v dimniku, zagorelo je najprej ostrešje, prekrito z leseno kritino, ogenj pa se je razširil na celotno prvo nadstropje objekta in popolnoma uničil tudi pritlični bivalni del hiše. Gasilci in domačini so s prostovoljnim delom po večini že očistili požarišče.
Čeprav lastnik pogorele Maselceve domačije začasno biva pri sorodnikih, se vsak dan vrača k pogoreli hiši, saj v hlevu še vedno skrbi za živino. Direktor Zadruge dodaja:
Na petkovem usklajevalnem sestanku so se dogovorili, da se nemudoma pripravijo konkretni predlogi za gradnjo nove domačije, ovrednotijo investicijo in pridobijo tudi potencialne donatorje gradbenega materiala in opreme. Na naslednjem sestanku bodo določili nadaljnje korake.

Namen: "Požar Maselceva domačija” TRR RKS - Območno združenje Tolmin, Brunov drevored 23, Tolmin

SI56 04753-0000342314, pri NKBM

Koda namena: CHAR Sklic: 7840-2021

 Več kot 150 podpisov so glede načrtovanih vsebin zbrali Šempetrci, ki si ne želijo še enega nakupovalnega centra. 

Od petka, ko je na cesto Libušnje–Vrsno v občini Kobarid splazilo več kot 250 m3 kamenja, zemlje in rastja, ostaja cesta zaprta. Po prejemu geološkega poročila je poveljnik kobariške CZ Aleksander Vončina danes povedal:

Do ponovnega odprtja ceste je obvoz urejen prek Kamnega. Sicer so morali včeraj plužiti cesto proti Krnu, ki jo je pobelil novozapadli sneg.
(Foto Aleksander Vončina)

Na Bovškem so že od petka zjutraj na delu kopači, plugi in drugi stroji za čiščenje cest, saj so te na več krajih zasuli snežni plazovi. Na nekaterih mestih so uspeli ponovno vzpostaviti prevoznost, a jih čaka še veliko dela, je zjutraj povedal poveljnik občinskega štaba CZ Bovec Edi Melinc.

Z odstranjevanjem materiala nadaljujejo, saj nekateri prebivalci še vedno ostajajo odrezani.
Melinc upa, da bodo danes vzpostavili vsaj intervencijsko pot do njih. Je pričakovati proženje novih plazov oziroma kaj je povzročilo tolikšno plazenje v preteklih dneh?
Niso pa imeli gasilci in CZ opraviti samo s plazovi, ampak so morali zaradi obilnih padavin črpati tudi vodo iz nekaj zalitih kletnih prostorov v Bovcu in pomagati pri zdrsih vozil s spolzkih cest. Ob vsem tem je Melinc zadovoljen, da ni bilo poškodovanih oziroma da nihče ni bil ujet pod plazovi. Dejanske posledice bodo vidne šele, ko bodo odstranili ves sneg, pomešan s kamenjem in drevesi. Obseg škode in potrebna popravila bodo morda znani že danes, gotovo pa bo treba sanirati oz. zamenjati obcestne ograje na nekaterih odsekih, na cestišču pa zaenkrat ne pričakujejo večjih poškodb.

(Foto: plaz na cesti proti Logu pod Mangartom, avtor Romeo Černuta)

V Goriški regiji smo v zadnjem tednu zabeležili povprečno skoraj 100 okužb dnevno. Največ aktivnih, skoraj 300, je še naprej na Ajdovskem, kjer se hitro testiranje nadaljuje tudi ta teden med 12. in 14. uro. V Novi Gorici bodo množično testirali ponovno vsak dan med tednom, torej danes, v sredo, četrtek in petek med 9. in 13. uro, jutri pa med 10. in 14. uro.

Po domovih starejših občanov so nekateri stanovalci ta teden že prejeli drugi odmerek cepiva proti koronavirusu. Vodja zdravstvene nege in oskrbe v DU Nova Gorica Nataša Slejko doslej ni opazila nobenih neželenih posledic.

Izkazano zanimanje za cepljenje je po besedah Slejkove veliko. Med stanovalci, ki so te dni prejeli drugi odmerek cepiva, je 90-letna stanovalka DUNG Štefanija Fakuč, ki kondicijo vzdržuje s poganjanjem sobnega kolesa. Kako se počuti po cepljenju?
K cepljenju nagovarja tudi ostale.
V tolminskem domu upokojencev so z drugim odmerkom cepili 56 zdravih stanovalcev ozirom tistih, ki niso bili okužen s covidom-19. Cepljenje so nadaljevali tudi v Centru starejših Pristan v Vipavi in DSO Ajdovščina, kjer je drugo dozo cepiva prejelo 18 zaposlenih in štirje stanovalci, saj jih je bila večina okuženih, a se stanje postopoma umirja, prav tako se počasi zmanjšuje tudi kadrovska stiska, še vedno pa potrebujejo zunanjo pomoč. (Foto: Ervin Čurlič/ regijski štab CZ za severno Primorsko)

Stran 1 od 324

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33