Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
v Novice

Novogoriška Komunala uvaja "zeleno stražo"

Od Objavljeno November 18, 2019

Lani je v Sloveniji nastalo 62 kg komunalnih odpadkov na prebivalca več kot v letu 2014, iz 433 se je številka povzpela na 495, narašča pa tudi stopnja recikliranja komunalnih odpadkov.

Če so v Sloveniji v letu 2014 zbrali 280 kg ločenih komunalnih odpadkov na prebivalca, so jih v lanskem letu pobrali že 351. V tem tednu obeležujemo Evropski teden zmanjševanja odpadkov, poudarek je predvsem na izobraževanju o preprečevanju nastajanja odpadkov ter njihovi ponovni uporabi. Na Goriškem je stanje podobno kot drugod po državi

pravi Dario Rolih, vodja enote ravnanja z odpadki na novogroriški Komunali, cilj je sicer krepko nad 60 % ločenih zbranih odpadkov. Težave opažajo na ekoloških otokih, kjer številni puščajo smeti ob posodah, v Novi Gorici so pred kratkim zato tudi uvedli zeleno stražo

V ajdovski Komunalno stanovanjski družbi opažajo, da se odstotek ločevanja odpadkov že nekaj let giblje okrog 60, poveča se lahko predvsem z bolj doslednim ločevanjem odpadne embalaže, še menijo, saj je glede na njihove sortirne analize, med mešanimi komunalnimi odpadki največ prav odpadne embalaže.

V Posočju je delež ločeno zbranih komualnih odpadkov še višji, v.d. direktorja tolminske Komunale Berti Rutar

Veliko težav z ločevanjem pa prinaša povečan turistični obisk

Tako na Goriškem kot na ravni celotne države se sicer povečuje delež ločeno zbranih komunalnih odpadkov, ob tem pa se povečuje pa se tudi količina odpadne hrane na prebivalca.

 

 

 

Prebrano 297 krat