• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Na izredni seji v Kanalu brez jasnih enotnih odgovorov

Od Objavljeno Februar 14, 2020

 Težko pričakovana izredna seja v Kanalu ni ponudila jasnega enotnega odgovora, kakšno je zdravstveno in okoljsko stanje v občini. Povod za izredno sejo, na kateri soi mnenja soočile različne institucije, je bil poziv zdravnikov k bolj odgovornemu pristopu do okoljske problematike in potencialnih vplivov onesnaženega okolja na zdravje ljudi v srednji Soški dolini.

Metoda Dodič Fikfak iz Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa sicer miri:

Zato zdravniška stroka poziva k uporabi varnostnega principa

Občina bo sicer v kratkem pričela z izvedbo celoletnih neodvisnih meritev zraka, za katere pa Dodič Fikfakova pravi, da so nepotreben strošek.

Pri čemer je izziv, katero področje naj bi bilo lokacija analize. Županja Tina Gerbec sicer vztraja pri izvedbi meritev zraka:

Svoj vidik in delovanje podjetja so predstavili tudi v anhovskem Salonitu,napovedujejo, tudi v luči aktualnega dogajanja, dodatno celovito analizo vpliva njihovih razvojnih projektov na lokalno okolje in zdravje ljudi, je povedal član uprave Tomaž Vuk.

Sicer pa so na izredni seji svetniki zastavili številna vprašanja prisotnim predstavnikom različnih institucij. Na seji je po nagovoru županje svoje ugotovitve najprej predstavila Janja Turšič z Agencija za okolje – kot trdijo, so meritve kakovosti zraka iz preteklih let pokazale, da Kanalsko ne izstopa v primerjavi z ostalimi okolji, predstavniki z Onkološkega inšituta pa so glede pojavnosti raka povedali, da na Kanalskem izstopa mezoteliom, pojavnost da je 100- krat višja kot v primerljivih regijah.

Kanalski svetniki so sejo sklenili s sprejemom šestih sklepov:

 1. od državnih institucij zahtevajo, da dosledno preverijo ustreznost zakonodaje na področju sežiga in sosežiga odpadkov, da bo državljanom omogočeno varno in zdravo življenje;
 2. od državnih institucij zahtevajo jasna merila in dokaze o neoporečnem stanju okolja v občini;
 3. od podjetja Salonit Anhovo d.d. zahtevajo zmanjšanje vplivov na okolje, ki izhajajo iz sežiga odpadkov, in sicer z investiranjem v sodobnejše tehnologije;
 4. zahtevajo, da je občina seznanjena z vsem dogajanjem na tem področju ter da se pri odločanju upoštevajo specifične okoliščine obravnavanega območja;
 5. zahtevajo revizijo vseh okoljevarstvenih dovoljenj za sosežig odpadkov podeljenih anhovskemu podjetju;
 6. Ministrsvu za okolje in prostor ter ARSO bodo posredovali sklep Občinskega sveta o podpori pozivu zdravnikov.

Torej pričakovanja kanalske občine so jasni odgovori.

Prebrano 177 krat

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33