• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Izredna seja v Kanalu še odmeva

Od Objavljeno Februar 19, 2020

Manj kot teden dni po izredni seji v Kanalu so se oglasili tudi avstrijski lastniki anhovskega Salonita, avstrijski Wietersdorfer Alpacem, ki je ponovil poziv vodstva Salonita k dialogu z vsemi deležniki, vključno z lokalno skupnostjo, glede sosežiga odpadkov v cementarni. Poudarili so, da je raba alternativnih goriv korak v smeri bolj trajnostne proizvodnje cementa, v kar so vlagali že v prejšnjih desetletjih. Spomnimo, v Salonitu so pretekli teden napovedali tudi dodatne analize:

tako je pojasnil član uprave Tomaž Vuk. Sicer pa kanalski svetniki kljub neenotnim mnenjem o kakovosti zdravja in bivanja v občini zahtevajo jasne poteze s strani države. V šestih sklepih, s katerimi so sklenili izredno sejo zahtevajo, da državne institucije dosledno preverijo ustreznost slovenske in evropske zakonodaje na področju sežiga in sosežiga odpadkov ter predlagajo potrebne spremembe, da bo v kanalski občini občanom zagotovljeno varno in zdravo življenje. Pri tem je občinski svet pristojne državne institucije pozval, da podajo jasna merila in dokaze za trditve o neoporočnem stanju okolja, da občino seznanjajo z vsem dogajanjem ter da pri odločanju o konkretnih zadevah upoštevajo vse specifične okoliščine obravnavanega območja. Svetniki so pozvail tudi k reviziji vseh okoljevarstvenih dovoljenj za sosežig odpadkov, ki so bila izdana podjetju Salonit Anhovo, od tega podjetja pa je občinski svet zahteval zmanjšanje vplivov iz sežiganja odpadkov na okolje v najkrajšem možnem času z investiranjem v najsodobnejše tehnologije.

Sklepe je v tem tednu v poslansko pobudo strnil tudi primorski poslanec Matjaž Nemec, ki poziva k ustanovitvi posebne krizne skupine vlade, ki naj v sodelovanju z zdravniško in okoljevarstveno stroko, lokalno skupnostjo in z zainteresiranimi civilnimi združenji poskrbi za uresničevanje zastavljenih ciljev za zdravo in varno življenjsko okolje v dolini Soče. Nemec je tudi vlado pozval, da v skladu z njenimi pristojnostmi zagotovi, podpre in pripomore k uresničitvi sklepov Občinskega sveta.

Je pa danes Društvo Eko Anhovo in dolina Soče na svojem Facebook profilu napovedal, da bodo jutri skupaj z Šaleškim Eko gibanjem in Eko krogom Vladi RS, vsem ministrom, poslanskim skupinam,  Zagovorniku načela enakosti in Varuhu človekovih pravic predali zahtevo za  zadržanje izvajanja Uredbe o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig odpadkov, njeno odpravo in pripravo nove uredbe o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig odpadkov.

 
Prebrano 121 krat

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33