• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Oceni ta prispevek
(0 glasov)

V večini vrtcev narašča število otrok v nujnem varstvu

Od Objavljeno Januar 12, 2021

Nekateri vrtci po Sloveniji se vse bolj polnijo, čeprav še vedno velja, da nudijo le nujno varstvo. Preverili smo v več vrtcih po regiji in dobili različne odgovore. Ponekod se število otrok ne spreminja, drugod pa prihaja zadnje tedne več otrok, ki jih sprejemajo večinoma na podlagi dokazila delodajalcev staršev in morajo biti zdravi.

V Vrtec Ajdovščina, ki deluje tudi v vipavski občini, prihaja trenutno 160 od 1010 vpisanih otrok ali 15,8 odstotka. Ravnateljica Alenka Močnik.

Od 10 lokacij vrtca v ajdovski občini zaenkrat delujejo na dveh, kjer so združeni v 14 od sicer 42 oddelkov. Pri vključitvi otroka v nujno varstvo prisluhnejo tudi posamezni stiski družine in drugim utemeljenim razlogom, dodaja Močnikova. Zaradi okužbe so v prvih dneh decembra nazadnje poslali oddelek v karanteno. Predvsem se boji situacije, ko bi se ob odpiranju vrtcev v šolo vrnila le prva triada učencev, pouk za 4. in 5. razrede pa bi se nadaljeval na daljavo.
O tem se bodo tedensko odločali, še dodaja Močnikova. 

Porast beležijo tudi v MONG, kjer je v zadnjih tednih število v javnih vrtcih narastlo za četrtino na okrog 190, kolikor jih od 1100 otrok potrebuje nujno varstvo.

V Občini Kanal sta odprta oba vrtca. V Deskle prihaja v nujno varstvo približno vsak peti vpisan otrok in to število je podobno, že odkar so se vrtci zaprli.

Še manj jih od začetka epidemije potrebuje nujno varstvo v Občini Renče-Vogrsko, kjer dežura enota v Renčah. Po podatkih ravnatelja renške OŠ Bogomirja Furlana zaenkrat ni opaziti porasta, v vrtcu je od 9 do 15 otrok, kar je od 8% do 12%. Pri oblikovanju skupin sledijo navodilu, da je v njih največ 10 otrok.

Ravnatelj OŠ Bovec Iztok Kenda je povedal, da je odprt samo vrtec v Bovcu, kjer je ta teden šest otrok od skupno 72, medtem ko so bili prejšnji teden v nujnem varstvu štirje, pred prazniki pa le trije.

V občini Komen, ki sodi pod okrilje Vrtca Sežana, je vpisanih 123 predšolskih otrok, odprta pa je samo enota Komen, kjer je prisotnih 21 odstotkov oziroma 26 otrok. Število narašča, zato se tudi število odprtih oddelkov spreminja in ga bodo še naprej prilagajali glede na izražene potrebe staršev. Po besedah v.d. ravnateljice Radice Slavković se soočajo tudi z okužbami, v karanteni so 4 zaposleni od 192, a jim to ne povzroča kadrovskih težav.

V Občini Miren-Kostanjevica je odprta ena enota, in sicer vrtec Miren. Vrtec trenutno obiskuje 21 otrok od 148 vpisanih. V zadnjih tednih se je nekoliko povečalo povpraševanje po nujnem varstvu. V začetku epidemije so imeli 8 otrok, sedaj jih je 21. S povečanjem števila otrok vrtec prilagaja delovanje oddelkov in zaposlenih. "Do nujnega varstva so upravičeni starši, ki s potrdilom delodajalca izkazujejo, da so v delovnem razmerju v času epidemije. V vrtcu Miren se niso soočali z okužbami med otroci, prav tako ne med zaposlenimi vrtca," so nam odgovorili v občinski upravi.

(slika je simbolična)

Prebrano 96 krat

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33