• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Skale zaprle kolesarsko pot ob Soči

Od Kristina Furlan
v Novice
Maj 24, 2019

Na kolesarsko pot Solkan-Plave je po včerajšnjem deževju s pobočja padlo po prvi oceni za 17 ton skal. Dopoldne so si skalni podor ogledali predstavniki Kolektorja CPG, ki ima z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo sklenjeno koncesijsko pogodbo o vzdrževanju te poti. Zaradi varnosti so kolesarsko stezo takoj zaprli, a skal še niso odstranili, saj so ocenili, da je zaradi dodatnega vsipa kamenja, to zaenkrat prenevarno. Po ocenah je žarišče podora 200 metrov visoko. Geologinja bo po ogledu podala nadaljnje usmeritve glede varnosti oziroma odprtja kolesarske poti. Odstranitve skalnega podora se bodo lotili po prejemu geološkega poročila. Do nadaljnjega tako kolesarska steza ob Soči ostaja zaprta, uporabnike pa pozivajo, da prepoved upoštevajo.

Da je pomanjkanje stanovanj problematika številka 1 v mestni občini Nova Gorici, se je odrazilo včeraj tudi na seji mestnega sveta, ob sprejemanju poročila Stanovanjskega sklada. Lani ste pridobili eno samo stanovanje, sklad ne opravlja vloge, kot bi jo moral, so med drugim svetniki očitali direktorju Stanovanjskega sklada, Tomici Dumančiču, ki je poudaril:

Poleg tega, še poudarja, občina nima zemljišč, denarja za nakup ni. Sklad sicer pridobi nekaj manj kot 700.000 evrov iz neprofitne najemnine, kar pa ne zagotavlja virov za nakup parcel. Stanovanjski sklad že dolgo ne izpolnjuje funkcije, ki bi jo moral, pa meni novogoriški župan Klemen Miklavič, ki obenem izpostavlja:

Na vidiku je sedaj možnost za okoli 120 stanovanj na kompleksu nekdanjega Primorja, na Majskih poljanah, kjer je upravitelj objavil vabilo k dajanju zavezujočih ponudb za nepreminčnine, ki se prodajajo v paketu z izhodiščno ceno 2,7 milijona evrov.

V kolikor bodo uspešni, bodo tam tudi neprofitna stanovanja, dodaja novogoriški župan.

 

 

Tina Novak Samec je danes prejela sklep, da ji je podeljen nov mandat direktorice Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, ki ga vodi zadnja štiri leta. Ta teden je na razgovoru prepričala najprej svet zavoda, nato pa še občinske svetnike.

V zadnjem obdobju so se začeli bolj posvečati tudi mladini, letos prevzema Zavod pod svoje okrilje mladinski center.
Poleg tega si želijo pridobiti tudi znak kulturne dediščine, še dodaja dosedanja in nova direktorica. Vizija Brd po njenem ostaja butični turizem in doživetja.

Danes je poseben dan za Biotehniško šolo v Šempetru, ki od leta 2007 deluje pod okriljem Šolskega centra Nova Gorica, a se je kmetijsko šolstvo na Goriškem začelo že pred 150 leti, kmetijska šola pa praznuje 50 let. Sprva je delovala v sklopu Kmetijsko-gozdarskega zavoda Nova Gorica, je povedala ravnateljica Barbara Miklavčič Velikonja.

Obiskuje jo 400 dijakov iz celotne Primorske, šolo pa obdaja posestvo, ki ga obdelujejo in si nabirajo praktičnih znanj. Ravnateljica v zadnjem obdobju izpostavlja sodelovanje:
Jubileja bodo počastili danes, ko izide tudi brošura.

Čebele so lačne, grozi propad družin

Od Vanja Trkman
v Novice
Maj 23, 2019

Ob svetovnem dnevu čebel, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, so čebelarji opozorili na letošnje slabe pogoje. Zaradi vremena letos sploh ne bo akacijevega medu, je prepričan predsenik Čebelarskega društva Kanal – Brda, Oskar Kristančič:

Nektarja akacije zato ni bilo, čebele pa so posledično podhranjene, stanje je resno, saj grozi tudi propad družin, še opozarja Kristančič:
Nekoliko več upanja imajo čebelarji za lipovo in kostanjevo pašo, a na splošno je letos narava pokazala svojo neusmiljeno plat, še dodaja Kristančič.

V Brdih, kjer se že intenzivno pripravljajo na 53. Praznik češenj in 25-letnico občine. Te dni praznik že tradicionalno promovirajo na avstrijskem Koroškem v Celovcu, Beljaku in Globasnici, sadjarjem pa je v preteklih dneh največ sivih las povzročalo deževno vreme, ki je zdesetkalo pridelek zgodnjih češenj. Kakšen bo izpad, pojasnjuje Matjaž Prinčič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica:

Bolje kaže sortam, ki bodo zorele v prihodnjih dneh.
Pri preostalih sadnih sortah so obeti boljši.
Zaradi visoke koncentracije vlažnosti je zgolj pri vinski trti nevarnost pojava peronospore, s stopnjevanjem temperature bo razvoj bolezni le še večji, še zaključuje Prinčič. (na sliki lanski pridelek v sadovnjaku Radovana Jeline na Humu)

Potem ko smo že poročali, da bo Primorska letos septembra v Ajdovščini priključena, pa so poslanci včeraj v ponovnem glasovanju tokrat zbrali premalo glasov za spremembo preimenovanja praznika, ki ga je državi zbor vložila skupina poslancev koalicije z levico s prvopodpisanim Matjažem Nemcem. Po vetu državnega sveta bi moralo predlog potrditi najmanj 46 poslancev, za pa jih glasovalo 42.

Tudi sam bi sprejel kompromisno dikcijo združitev, čeprav je poimenovanje priključitev po njegovih besedah tisto, ki ga Primorci čutimo. Kaj sedaj?

Član državnega sveta iz Vrhpolj, Branko Tomažič,pa pa drugi strani meni, da je izraz priključitev sporen:

Tudi sam meni, da bi bil še bolj ustrezen termin „združitev“

V Združenju borcev za vrednote NOB Nova Gorica pa so z izidom glasovanja razočarani. Predsednica Katjuša Žigon:

V združenju se bodo še naprej zavzemali za preimovanje praznika, med možnostmi pa omenjajo tudi referendum

 

 

"Zgodovinska priložnost", kot ocenjuje župan Gorice, Rodolfo Ziberna, skupno kandidaturo Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025. In na mestu, ki si ga delita goriška in novogoriška občina, na Trgu Evrope, bo z odprtjem skupne pisarne in podpisom sporazuma v soboto tudi uradno naznanjena skupna kandidatura, na dogodku GO! Borderless, kot so tudi poimenovali skupno kandidaturo. 

V soboto bomo predstavili Sloveniji in Evropi nastajajoče somestje, je dodal novogoriški župan, Klemen Miklavič

Skupini za kandidaturo z obeh strani meje se dnevno srečujeta, je povedala vodja skupine za pripravo kandidature, Neda Rusjan Bric, ključno je tudi sodelovanje širše javnosti:

Skupaj tako nastaja program, ki ga mora skupina za pripravo kandidature vložiti do konca letošnjega leta, prihodnje leto pa bo znano, ali se bo novogoriška občina uvrstila v ožji izbor kandidatov v Sloveniji.

 

Stran 1 od 157

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33