Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Črniški radič bolj zdravilen od rdečega zelja

Od Objavljeno December 19, 2019

Občina Ajdovščina je v okviru prizadevanj za trajnostni razvoj in ohranjanje pristnega podeželja podprla oživitev skoraj pozabljene avtohtone sorte radiča hrastovc, ki so ga raziskovalci te vrtnine poimenovali črniški radič.

Ta je sedaj  v postopku vpisa v sortno listo, podrobno pa jo opisuje pravkar izdana strokovna publikaciji, ki predstavlja dragocen prispevek k ohranitvi avtohtone sorte in obujanju njene pridelave.

je povedala raziskovalka te avtohtone sorte Marinka Kogoj Osvald. V okviru večletnih raziskav in selekcijskega dela pri ohranjanju sorte so bile prvič izvedene tudi podrobne analize njenih prehranskih lastnosti.

Pravega črniškega radiča, ki so ga do 80 let prejšnjega stoletja gojili tudi v nekaterih bližnjih krajih, pa ob obujanju te avtohtone sorte zagotovo ne bo dovolj za vse, ki bi ga želeli kupiti. Vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve Janez Furlan pravi, da bo prvotno namenjen predvsem razvoju gastronomskega turizma:

Ob predstavitvi projekta in strokovne publikacije je izšla tudi priložnostna zgibanka, v kateri poleg osnovne predstavitve črniškega radiča predstavljajo tudi nekaj odličnih receptov za njegovo pripravo.

 

 

Prebrano 522 krat