• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Za prihodnost pustarjev se ne bojijo

Od Objavljeno Februar 17, 2021

Z današnjo pepelničino sredo se za katoličane pričenja 40 dnevni post, ki je priprava na Veliko noč, včerajšnji pust pa je sicer v mestni občini prinesel odločitev, da bo odslej pustovanje v Grgarskih Ravnah uradno pustovanje novogoriške mestne občine.

Kot so sporočili iz mestne občine, so Grgarske Ravne središče enega najstarejših slovenskih pustnih običaje, turistično društvo KUK Grgarske Ravne-Bate pa že snuje pustno dogajanje v prihodnjih letih, potem ko je letošnje pustno druženje odnesla epidemija.

Včeraj je pustarja sprejel podžupan Simon Rosič, ki je napovedal, da bodo bogato pustno dediščino naše občine dodatno ovrednotili in razširili glas o tem zanimivem izročilu Banjške planote. "S Turističnim društvom KUK Grgarske Ravne-Bate smo se dogovorili, da bo pustovanje v Grgarskih Ravnah odslej uradno pustovanje mestne občine. Prepričan sem, da bomo z vključitvijo v turistično – promocijske kanale in v sklop dogajanja v okviru Evropske prestolnice kulture to pustovanje dodatno oplemenitili in k nam privabili številne obiskovalce, ki so bodo želeli ogledati naše tradicionalne pustarje."

Jožko Pičulin, predsednik Turističnega društva KUK Grgarske Ravne-Bate, je povedel, da so že v minulih letih glas iz občine velikokrat ponesli na različna uradna pustovanja v Sloveniji, kjer so že povsem prepoznavni. "Za prihodnost pustovanja se ni bati, saj imamo številen podmladek, ki stopa po stopinjah starejših pustarjev," je še poudaril.

Pustarjeva tradicionalna odprava z Banjške planote je obleka, sestavljena iz pisanih trakov. Na glavi ima visoko pokrivalo, okrašeno s tradicionalnimi papirnatimi rožami, ki jih izdelujejo pridne roke deklet in žena. Okrog pasu ima pritrjene večje zvonce, v rokah pa nosi lesene zložljive klešče, s katerimi lovi otroke in dekleta. Obraz ima namazan z ogljem ali črno kremo. Naloga pustarja je, da s kleščami in z zvonci odganja zimo in vse slabo v vasi. Včasih je nalogo pustarja smel opravljati le neporočen moški oziroma fant. Danes pa to nalogo lahko opravlja vsak, ki zdrži rajanje od ranega sobotnega jutra do teme. Poleg pustarja so tradicionalne maske še muzikant, klobasonar, pari in druge maske ter vozovi.

Vrhunec pustovanja je na pustno soboto, ko pustarji obiščejo vse domačije na vasi. Na pepelnično sredo poteka zaključek pustovanja, ko pusta, katerega so poimenovali Flosko, pospremijo na zadnjo pot. V govoru spomnijo na vse slabosti in napake, ki jih je Flosko naredil v preteklem letu, z željo, da bi v prihodnjem letu gospod Flosko te napake poskušal odpraviti. Zadnje slovo poteka v sprevodu, udeleženci nosijo vence, štirje člani pustne povorke pa na nosilih nesejo Floskota do centra vasi, kjer ga z vsemi častmi upepelijo.

 

(Foto: Mateja Pelikan)

Prebrano 213 krat

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33