• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Kristina Furlan

Kristina Furlan

ARSO je za zahodno polovico Slovenije izdal oranžno opozorilo. Če se je poletje na Ajdovskem poslovilo s požari, pa se je jesen začela s poplavami. Direktor GRC Ajdovščina Blaž Mlečnik

Najhuje je bilo v Selu, Črničah in Batujah. Zalilo je večino industrijskih hal, še dodaja Mlečnik:
Kot kažejo napovedi, tudi ponoči ne bo predaha, saj naj bi med 23.00 in 02.00 sledile močne padavine, nato pa se močnejši nalivi ponovno obetajo v noči iz nedelje na ponedeljek. Občane naprošajo, da sami poskrbijo, da so meteorni kanali in jaški očiščeni ter da imajo premoženje na varnem. (Foto: Občina Ajdovščina)

Prve intervencije so se zaradi zalitih kleti in vozil, ki so obtičala na poplavljenih cestah, začele že ponoči, nato pa so se razmere na Goriškem iz ure v uro še slabšale vse do poldneva, ko so se začele umirjati. Kje je bilo najhuje, je povedal regijski poveljnik CZ severne Primorske Samo Kosmač:

V industrijski coni v Batujah povzročajo največ preglavic številni hudourniki, zato so tam intervencijsko prekopali cesto. Sprožilo se je tudi več manjših, pa tudi nekaj večjih zemeljskih plazov. Tako je v mestni občini zaradi zemeljskega usada v Potoku pri Dornberku ogrožena stanovanjska hiša, v Dragi pa plaz ogroža gospodarski objekt. V Lokah je voda zalila proizvodni obrat Peloz.
Več kot 20-krat so na pomoč poklicali pripadnike CZ in gasilce v občino Renče-Vogrsko, kjer je bilo dopoldne neprevoznih veliko cest. Poveljnik tamkajšnje CZ Ivan Gregorič:
A službe za zaščito in reševanje ostajajo v pripravljenosti. Na terenu budno spremljajo stanje in ukrepajo tudi v Občini Miren-Kostanjevica, kjer je gladina reke Vipave zgodaj popoldne presegla pet metrov in pol. Več poveljnik CZ Dean Bizjak:
Ceste Miren – Renče pri kraju Vrtoče, ki je najbolj na udaru, zaenkrat niso zaprli za promet.
V DU Gradbišče nad Prvačino, kjer se prav tako soočajo z zalitimi prostori, so tudi za jutri odpovedali obiske svojcev.

Zadeve na območju občine Reneč-Vogrsko, kjer so gasilci in CZ danes opravili več kot 20 intervencij se počasi umirjajo, nam je povedal poveljnik CZ Ivan Gregorič:

Kako je s prevoznostjo cest, ki so bile dopoldne na več odsekih poplavljene, tudi mimo renške šole?
A službe za zaščito in reševanje ostajajo v pripravljenosti, saj zvečer pričakuje drugi val padavin. Za več kot dva metra je od jutranjih ur narastla Vipava v Mirnu, kjer so ob 12. uri namerili 512 cm vodostaja. Več poveljnik CZ Občine Miren-Kostanjevica Dean Bizjak:

Deževje povzroča težave na Goriškem, kjer so gasilci in druge pristojne službe na delu že od nočnih ur. Več intervencij so med drugim imeli v Šempetru, Vrtojbi, Novi Gorici, Solkanu, predvsem pa v Prvačini in na območju občine Renče-Vogrsko. Stanje je opisal poveljnik renško-vogrinske CZ Ivan Gregorič:

Zemeljskih zdrsov na območju renško-vogrinske občine po Gregoričevih besedah niso opazili:
Poveljnik novogoriške gasilske enote in namestnik poveljnika novogoriškega štaba CZ Simon Vendramin ob tem opozarja na nevarnost zalitih cestišč, kjer je že obtičalo nekaj vozil:
Kje so občanom na voljo protipoplavne vreče, če si jih želijo priskrbeti?
Pod vodo je tudi tokrat Dom upokojencev Gradišče nad Prvačino, kjer se izvaja energetska sanacija stavbe, tako da je voda vdrla v prostore z več strani. Vanja Cotič iz DU Gradišče opozarja:
Po zadnjih podatkih ARSO vodostaj reke Soče sedaj pada po celotnem toku, narašča pa reka Vipava, v dobri uri se je njen vodostaj v mirnu dvignil za približno meter in po podatkih za 9.30 dosegel skoraj 3,8 metra, kar pomeni, da je le še slab meter pod kritično mejo.

Stran 1 od 229

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33