• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • pw_czs
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • pw_czs

Grad Rihemberk, ki je bil v minulem letu deležen več izboljšav, jutri že odpira svoja vrata za obiskovalce. Kar je prej kot so načrtovali, je zadovoljna vodja projektov obnove na mestni občini, Nataša Kolenc.

Pred 50 leti so malčki na Kanalskem prvič prestopili vrata tamkajšnjega Vrtca pri Osnovni šoli Kanal. Skupaj z enoto Kal nad Kanalom vrtec obiskuje 84 otrok, je povedala ravnateljica Barbara Jerič Kragelj.

Na Kaninu, ki so ga nedavno zapustili filmarji, lahko danes ponovno vijugajo smučarji. Snemanje ameriškega akcijskega filma se je uspešno zaključilo, v Bovcu pa so zadovoljni, saj so očitno pravi magnet za filmske ustvarjalce.

NIJZ je objavil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah, ki med drugim kažejo, kako zdrave smo se počutili pred epidemijo in danes. Leta 2019 je svoje zdravje več ljudi bolje ocenilo v zahodnem delu države.

Novogoriška občina in ekipa GO! 2025 nagovarjata umetnike prek mednarodnega javnega poziva k poslikavi petih objektov ob trasi prihajajoče dirke Giro d’Italia in Dirke po Sloveniji. Vodja ekipe EPK Neda Rusjan Bric:

Prijave zbirajo do 19. aprila, izbrane predloge pa bodo avtorji izvedli v prvi polovici maja. Čeprav bi si želeli udeležbo tudi iz bolj oddaljenih evropskih držav, bo to zaradi epidemioloških ukrepov težko zagotoviti, dodaja Rusjan Bričeva:
Tudi tehnike oz. umetniške zvrsti, s katerimi bodo polepšali kolesarsko traso, niso omejene.
Natančnejša navodila so objavljena v razpisu, ki predvideva tudi honorar za izbrane rešitve, te pa morajo biti v vsakem primeru izvedljive glede na okoliščine in časovne okvirje.

(na sliki ena od petih lokacij, predvidenih za nove ulične umetnine)

V soboto, 10. aprila, bo napočil Dan za spremembe. To je že 12. vseslovenska prostovoljska akcija, katere glavni namen je spodbujati državljane k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti.

Četrtkova gostja, avtorica uspešnice Ko imajo hormoni žur, Minka Gantar je z nami delila recept za bejakovinski kruh za hujšanje (brez glutena).

Sestavine: 400 g ajdove moke (GI45)

7dl navadnega tekočega jogurta (GI15)

3 jedilne žlice olivnega olja (GI0)

1 pest orehov ali mandljev

1 žlica zmletega lanenega semena (po želji)

1 žlička sodebikarbone

1 žlička soli

Priprava: Pečico segrejemo na 180 °C (ventilacija). Pekač obložimo s peki papirjem ali pa ga temeljito namažemo z maslom in potresemo z moko. Odvečno moko stresemo stran. Uporabimo pravokoten ozek pekač ali okrogel pekač za kolače. Računajte na to, da kruh med peko malo naraste. Ajdovo moko presejemo v posodo v kateri bomo pripravili testo. Dodamo vse sestavine in jih s pomočjo električnega mešalca z nastavki za gnetenje dobro vmešamo. Nastane enotna gosta zmes. Testo prelijemo v pekač in ga postavimo v ogreto pečico. Pečemo 40 do 45 minut. Na koncu pečenja je pametno preveriti z zobotrebcem, če je kruh res pečen. V kruh zapičimo zobotrebec in če se nanj ne lepi testo, zaključimo s peko, v nasprotnem primeru čas peke podaljšajmo za nekaj minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga po nekaj minutah s peki papirjem dvignemo iz pekača. Takoj odstranimo papir. Če nismo uporabili peki papirja, pekač s kruhom prevrnemo na svežo kuhinjsko krpo, ter ga pokrijemo z mokro krpo, da kruh odstopi od pekača. Ko smo odstranili pekač, kruh zavijemo v svežo kuhinjsko krpo, da se počasi ohladi.

Čeprav so v Ribiški družini Tolmin v teh dneh razočarani, ker lahko zaradi strogih omejitev pričakujejo samo obiskovalce iz Goriške, pa je prve dni odprtja ribiške sezone odmeval prav poseben ulov. Predsednik Milan Berlot ga takole opiše

(SENG-u se ni treba bati za škodo zaradi soškega brancina, ker se je ta ujel le v našo prvoaprilsko potegavščino...)

Stran 5 od 96

Studio

  • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

    V ŽIVO: 05 330 28 28

    SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

  • Marketing

    05/3302833

    E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33