• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • pw_czs
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • pw_czs

Uspešnost prve akcija pogozdovanja v požarju uničenega območja na Cerju, so ta teden preverili predstavniki Zavoda za gozdove, kjer sicer še pred začetkom pomladi načrtujejo novo obsežno akcijo sajenja dreves.

Po decembrskem paketu obilnih padavin so le te presahnile, suha in mila zima povzroča skrbi predvsem žičničarjem, a so ti v Smučarskem centru Cerkno s pomočjo sto snežnih topov uspeli izdelati toliko umetnega snega, da je od danes mogoče smučati na skoraj vseh progah, saj so uredili še dodatni dve - Lom in Davča, je zadovoljen Darjan Koder iz Hotela Cerkno, ki upravlja smučišča:

Poleg prenovljene gostinske ponudbe so se to sezono prilagodili tudi obiskovalcem z električnimi vozili, saj so na parkirišču postavili dve električni polnilnici.
Poleg aktivnega oddiha na snegu se nekateri gostje sproščajo tudi v bazenu, ki so ga v Hotelu Cerkno prenovili leta 2016, spomladi pa načrtujejo začetek prve faze obnove hotela, a bo kljub delom še naprej obratoval.

(Foto: Bojan Tavčar)

Projekt Mrouce cajta ali Drobtinice časa, katerega vodilni partner je Občina Tolmin, je v polnem zagonu. Aktivnosti, ki so se začele lani poleti in se bodo sklenile do konca aprila, je povzela koordinatorka Alenka Zgaga.

V 73.000 evrov vrednem projektu, sofinanciranem iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, sodelujejo Društvo Baška dediščina, Turistično društvo Podbrdo, Planinsko društvo Podbrdo in KS Podbrdo ter Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin.
Obiskovalci bodo kraj lahko spoznavali tudi po obnovljeni sprehajalni poti, ki bo povezala tudi športno igrišče za vse generacije, kjer so že kupili nova igrala in poleti postavili senik knjig. Poleg tega bodo posneli promocijski video o Podbrdu. Postavljene bodo tudi informativne table in nova info točka na bencinskem servisu v kraju, ki je še posebej obiskan med poletno sezono.
Naslednja, tretja delavnica bo to soboto dopoldne, ko bodo zbirali gradivo za premično razstavo, prvič pa bodo predstavili tudi osnutek knjige »'Na karta me pisej« (Podbrdo na starih razglednicah). (Foto: TIC Podbrdo)

Goriški radič je te dni na krožnikih devetih gostincev, ki letos sodelujejo pri Dnevih goriškega radiča. Njihovo število narašča, saj jih je lani v akciji sodelovalo šest, širi pa se tudi glas o tej vse bolj priljubljeni in cenjeni vrtnini. Akcijo je zasnovala Turistična zveza TIC Nova Gorica – vodja Dejana Baša:

Spodbuditi želijo tudi pridelovalce goriškega radiča, ki bo v gostinsko ponudbo vključen do predvidoma sredine februarja.

Letos so pritegnili k sodelovanju tudi otroke iz novogoriškega vrtca.

Hrvaški gostje pa bodo ob tem predstavili njihov pristop k razvoju organske hrane in njene zaščite, zaključuje Baševa.

Zdravko Likar, ki že desetletja sodeluje pri pripravi novoletnega srečanja Slovencev iz Posočja in Beneške Slovenije, je prav ob 50-letnici srečanja, ki se bo zgodilo jutri v Kobaridu, napisal knjigo z Giorgiem Banchigem In Eziom Gosgnacom „Rojaki – Pol stoletja sodelovanja med beneškimi in posoškimi Slovenci,“ ki jo bodo nocoj premierno predstavili v Kobariškem muzeju. Likarjev prispevek se nanaša na obdobje po 2. svetovni vojni:

Kako vidi Likar čezmejne odnose na tem območju danes, ko so novoletna srečanja v Posočju sicer še vedno živa in prihaja jutri na jubilejno srečanje tudi predsednik republike Borut Pahor?
158 strani obsežna knjiga Rojaki je bogato opremljena tudi s fotografskim gradivom, bralci pa bodo po Likarjevih besedah v njen izvedeli veliko novega.

V novogoriškem Hitu so včeraj nazdravili prvi letošnji investiciji v prenovljeni bistro Lipa v središču Šempetra.

Bitka za partizansko Trnovo, v katero je bil vključen celoten IX. Korpus, je bila ena največjih partizanskih bitk pri nas. V ospredju je bila Kosovelova brigada, ki je na Tnovem med 19. in 21. januarjem leta 1945 bila bitka s pripadniki italijanske fašistične enote X MAS. Veterani odreda bodo tudi letos položili venec k spominski plošči v goriški občinski stavbi, zato ponovno v združenju partiznov ANPI-VZPI načrtujejo protest s katerim izražajo nasprotovanje veteranov fašističnega odreda X MAS v goriški mestni hiši.

Ljudska univerza Ajdovščina se je s partnerji lotila novega triletnega projekta Doživetje kulinarične dediščine, ki bo med drugim različnim skupinam ponudil niz brezplačnih izobraževalnih delavnic.

Stran 11 od 83

Studio

  • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

    V ŽIVO: 05 330 28 28

    SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

  • Marketing

    05/3302833

    E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33